Examenstress tips

De laatste lesweek komt er aan voor de examen klassen, veel scholen hebben nog een toets week voor de examens aan. Verplichte oefen examens om te kijken hoe het er aan toe gaat. Een lijst thuis gestuurd gekregen met alle data erop, welk examen wanneer, wanneer boeken inleveren, wanneer examen uitslag en wanneer is de diplomering.

Veel stress komt er bij kijken voor de leerlingen en voor de ouders, vaak zijn de ouders nog gestrester dan de leerlingen zijn en nemen de ouders hun kind mee in die sleur.

Ik heb mijn VMBO examens gelukkig allemaal al gehad, en gehaald. Nu zit ik in mijn laatste jaar van het MBO en heb ik de examens vorig jaar al achter de rug. Voor de leerlingen (en de ouders) die nu aan het stressen zijn over de examens wil ik graag tips geven. 

1.       Maak een lijst van de data, zodat jij zelf weet wanneer je wat hebt, wanneer je deze lijst hebt kun jij je leermomenten inplannen.

2.       Je moet niet dagen lang 24/7, bezig zijn met het leren van de examens, doe tussendoor eens iets leuks, ga winkelen of spreek met vrienden af. Als jij de hele dag aan het leren bent onthoud je veel minder dan, wanneer je tussendoor iets leuks doet. (sleep je moeder of vader ook een keer mee om iets te doen).

3.       Leg je telefoon aan de kant en gebruik de laptop/computer/ipad alleen voor de oefenexamens. Als je het prettiger vindt om de oefenexamens thuis op papier te maken, print ze uit dan heb je ook geen afleiding van de computer.

4.       Ga sporten, het klinkt misschien heel stom maar, van sporten krijg je energie. Meer energie betekend meer onthouden en fitter zijn voor de examens. Met sporten maak jij ook je hoofd even leeg en gaat die stress er uit. 

5.       Ga gezond eten, hou op met al die snacks die je eet wanneer je gestrest bent. Van gezonder eten krijg je een betere nachtrust en geeft je ook meer energie. En je wordt niet dikker dus is de kans ook groter dat je nog iets leuks hebt om te dragen bij je diplomering.

6.       Ga tussen de examens door een terrasje pakken met je klasgenoten en vrienden, relax voor je het volgende examen in gaat. Het onderwerp examens is verboden om over te praten dit geeft alleen maar meer stress.

7.       Als je aan het leren bent, maak samenvattingen (als je dit in de afgelopen jaren nog niet hebt gedaan, of niet hebt bewaard). Samenvattingen zijn veel makkelijker om te leren dan uit een boek.

8.       Maak van het leren een spel, zoek dezelfde. Maak verschillende kaartjes, vragen kaartjes en antwoorden kaartjes, je legt deze op de kop neer. Wanneer je twee omdraait kan het zijn dat je de goede vraag en antwoord bij elkaar hebt, het kan ook maar zo zijn dat je twee antwoorden hebt gepakt, deze moet je dan weer terug leggen.

 

Voor de ouders raad ik het ook aan om een dagje weg te gaan en iets leuks te gaan doen. Iedereen heel veel succes met de examens. En soms hebben de ouders nog iets meer succes nodig kan de kinderen. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0